Rasismen eskalerar runtom i världen

Den senaste tiden har medias nyhetsrapportering varit överväldigad utav hemska nyheter som avlöser varandra. Varje nyhet belyser ett annat hemskt ämne och man börjar undra om det någonsin kommer ta slut.
Ett ämne som, på senare dagar, det rapporterats om mer frekvent är problemet med en ihängande rasism, inte minst i USA. Sedan dödsskjutningen av Trayvon Martin i Florida under 2012 har många uppmärksammat att polisen i USA tar hårdare tag mot de som är av mörkare hudfärg och att de oftast går efter principen ”skjut först – fråga senare”. Detta skapade en motaktion vilket namngavs Black Lives Matter och har som ståndpunkt att protestera mot våldet som svarta människor utsätts för.

Profiler tar en aktiv ställning mot rasismen

Problemet med rasism har blivit så uppenbart att stora ikoner inom sport, musik, film och andra branscher tagit en aktiv ställning mot rasism. Även ligor eller turneringar i stora sporter har startat kampanjer mot rasismen. För att ta ett exempel så har fotbollens finrum Champions League en rullande reklam där världsspelare säger ”Nej till rasism” på deras modersmål.

Att kända profiler tar ställning mot rasism är inte någonting som är nytt, det händer hela tiden. Många musiker väljer att göra det uppenbart eller mer subtilt genom att dölja sitt budskap i sina låttexter.

Tysta protester inom sportvärlden

Det har inte undgått många att sportvärlden är full av rasism. Fullsatta läktare inom varje sport har en äcklig vana att sjunga nedvärderande ramsor baserat på hudfärg och läggning. Det finns många aktioner som kommit till följd av detta, inte minst att kända människor hamnat i handgemäng med personer som uttryckt sig rasistiskt gång på gång.

En av de senaste tysta protesterna som genomfördes mot rasism var inom den största sporten i USA, nämligen NFL. Redan under 2016 tog Colin Kaepernick ett stort steg mot att uppmärksamma dessa problem, inte minst i sportvärlden. Han spelade som quarterback för sitt lag San Fransisco 49ers och valde att knäböja på försäsongen när USA:s nationalsång traditionsenligt spelades ur högtalarna. Colins tysta protest var mot den brutalitet som polisen i USA tenderar att ha mot mörkhyade och att det inte finns raser, utan människor. Följande säsong knäböjde flertalet stora profiler inom NFL och det uppmärksammades stort, inte minst i media.

Dessa tysta protester mot rasism togs inte emot väl av USA:s president Donald Trump. Enligt honom vanhelgade deras beteende nationen och allt vad den stod för. Detta har fått flertalet följder, inklusive att årets Super Bowl vinnare inte får träffa honom, vilket många av de inbjudna redan sagt att de inte vill göra.

Efterföljderna blev stora

Att denna aktion skulle skapa ringar på vattnet var det många som räknade med. Idag ser du stora profiler knäböja i diverse stora sporter runt om i USA. Detta har gjort så att de stora spelbolagen tagit tillfället i akt och valt att sätta odds på om spelare från olika lag kommer knäböja eller inte. Att spela på en sådan stark protest är något väldigt ovanligt men kan likväl ge dig en extra känsla av hopp och ett allmänt ”fuck rasismen” när det händer.

 

admin