Bra bloggar om antirasism

Ett sätt att nå ut med antirasistiska budskap och få andra människor att engagera sig på ett mer proaktivt sätt är att göra sig hörd på nätet. Motståndsrörelser och aktiva antirasistkampanjer väcks oftast vid liv genom nätet, ett exempel är bloggar som skriver och reflekterar över antirasism som ämne. I Sverige finns ett par bloggar vars författare har lyckats skapa både debatt och publicitet genom sitt välformulerade skrivande.

 

Vardagsrasismen.nu

Vardagsrasismen är en blogg skriven av 29-åriga Paula som kom till Sverige som adoptivbarn när hon var två år gammal. Hon var en pionjär när det gäller antirasistiska debatter på nätet då hon redan i början av 2000-talet började diskutera på olika forum. Hennes åsikter och argument på bloggen är personliga, även om Paula politiskt tillhör vänsterpartiet. Hon brinner förutom antirasism för feminism, kriminalpolitik och jämställdhet i samhället. Vardagsrasismen.nu ger en klar beskrivning av samhällets många dilemman och problem, framför allt de som kanske inte alltid lyfts fram.

 

Politism.se

Politism är en svensk sajt med ett antirasistiskt, feministiskt och maktkritiskt innehåll. Sajten strävar helt enkelt efter att väcka jämlikhetsdebatten vid liv för att förebygga diskriminering av olika slag i samhället. Sajten innehåller även en del intressanta bloggar som samtliga skriver på ett debatterande sätt kring ojämlikheter i Sverige 2015. Kawa Zolfagary är en av sajtens antirasistiska bloggare, du hittar hans blog här. Han är i grunden frilansskribent, pressekreterare och författare med sitt stora engagemang i samhällets stora problem och konflikter. Kawa lyckas beskriva antirasismen som metod på ett sätt de flesta kan förstå, han väcker även liv i frågor som inte alltid lyfts fram av politiker eller annan offentlig agenda.

 

På samma sajt finner man även bloggaren och tillika hip hop artisten Mohammed Ryback som skriver antirasistiska texter med finess där han lyfter fram vinklar och aspekter från ett modernt och nyanserat sätt. Hans passion för musik används bland annat som ett verktyg för att debattera och väcka liv i antirasistiska frågor på ett annorlunda sätt.