Rasism i sociala forum

I och med internets intåg öppnades dörren till ett helt nytt och publikt forum där i stort sett vem som helst kan delta utan att ens behöva ange sin identitet. Det blev möjligt att tycka och tänka fritt utan att någon kunde kräva ditt riktiga namn eller riktiga bild. En ny nivå när det gäller demokrati och yttrandefrihet, men även ett nytt sätt för så kallade ”haters” att utnyttja. Med ”haters” eller ”nätmobbare” som de ibland också kallas, syftas det till nätanvändare som använder platser som till exempel sociala forum och sociala medier för att diskriminera andra människor. Rasismen gjorde tidigt entré på de social forumen på nätet, med allt från öppna rasistchattar till avskyvärda inlägg och kommentarer på exempelvis Facebook.

 

Praktexempel på rasistiska inslag på sociala forum är bland annat den senaste tidens granskning av SD-politiker, vilket presenterat en rad avslöjanden om rent hatiskt riktade kommentarer. I dessa fall har användarens identiteten varit öppen och synlig, men även om rasismen i sociala forum inte alltid sker i anonymitet är det som om internet skapar en barriär där människor känner att de kan ta sig friheten att yttra precis vad som helst utan att någon säger stopp. Svenska programledare eller andra kända ansikten med någon typ av invandrarbakgrund eller etniskt ursprung har anmält anonyma nätrasistiska påhopp, som tyvärr ofta inte har kunnat spårats.

 

Youtube är en av de sociala mediernas största kanaler när det gäller videoklipp och används många gånger dystert nog som en propagandakanal för rasister runt om i Sverige och världen. Återigen är internets oändliga storlek och dess många okontrollerade utrymmen ett dilemma när det gäller rasism och diskriminering. Nätet ger tyvärr en möjlighet för många att sprida ett budskap via flera olika kanaler och dessutom används sociala forum även för att sabotera motståndsrörelsers aktiviteter. Det sista synliggörs tydligt när anonyma rasister går in på en låt säga antirasistisk sajt och lämnar grovt diskriminerande och rasistiska kommentarer.