Rasism i sport

Does one really know what to incorporate with your Over the internet Editor cv? Check out many hundreds of Using the web Editor go back to illustrations to know the best quality structure, verbs, and fonts to try buy research paper.

Vi har genom åren sett hur diskriminering och rasism tagit sig in även i sportens värld. Bara de senaste åren har idrotten utsatts för avskyvärda händelser som utan tvivel bör definieras som rasistiska skandaler. Det finns ingenting som rättfärdigar rasistiska inslag någonstans i samhället, vilket bland annat idrotten strävar efter genom olika typer av program som till exempel ”Football Against Racism in Europe” och den svenska kampanjen ”Ge rasismen rött kort”. Rasistiskt förekommande företeelser inom sportvärlden kan vara att svarta spelare eller idrottsmän får bananer slängda mot sig från publikplats och andra typer av rasism på arenor kan vara rasistiska symboler på banderoller och flaggor.

 

Fotboll är en sport där rasism tyvärr blivit ett återkommande problem, länder som drabbats värst är Italien, Tyskland och Spanien. Även rysk fotboll har blivit utsatt och då inte minst händelsen där Emmanuel Frimpong från Ghana, spelandes för Ufa, hånades med rasistiska skällsord och djuriska läten. Tidigare i år drabbades Premier League laget Chelsea av en rasistskandal i och med matchen mot Paris Saint-Germain då ett gäng fulla Chelseasupportrar skrikit ”Vi är rasister, och det är så vi vill ha det” och sedan puttat en mörkhyad man ut från en tunnebanevagn i Paris.

 

När det gäller rasism inom svensk idrott finns tragiskt nog åtskilliga händelser bara från de senaste åren som bevisar att vi har mycket kvar att göra för att på riktigt få bort rasism från våra läktare. Efter hockeysemifinalen 2011 mellan Luleå och Skellefteå berättade vittnen att sportchefen i Luleå skrikit skällsord mot Yared Hagos i Skellefteå. Han ska ha ropat ”negersvin”. En annan händelse var Färjestads Martin Sevcs som fick matchstraff i en mach efter att ha kallat HV71:s Daniel Rahimi för ”jävla zigenare”.

 

Enskilda idrotter har så klart sina initiativ till kampanjer och stöd för att motverka all typ av rasism inom sporten och sportvärlden som helhet har engagerande organisationer som främjar all typ av verksamhet för ett jämlikare samhälle med antirasistiska arenor. Men det krävs ett större engagemang och förmodligen även mer drastiska åtgärder från högre positioner, många anser att problemet med rasism inom sporten inte längre ligger på klubbarnas och föreningars ansvar utan att politiker måste lyfta fram ämnet och ta fram konkreta handlingsplaner.