Tiger Woods

Bröt mönstret på en traditionell bana

Den 13 april 1997 drog Tiger Woods på sig den gröna jackan som tilldelas alla vinnare av Masters-turneringen på den anrika banan Augusta. Han var den första icke-vita person att göra så. Att Tiger Woods är en svart spelare i en sport som domineras av vita är lite av en klyscha. Men för att förstå signifikansen av hans framgång måste man få en inblick i de rasistiska inslagen i golfens historia.

Just Augusta-banan, som alltid håller Masters-turneringen, tog till exempel inte emot svarta deltagare förrän 1975. Dessutom hade banan en regel som sade att alla caddies var tvungna att vara svarta, innan detta ändrades 1982. Så Tiger Woods historiska vinst 1997 innebar inte bara att golfen hade fått ”en svart spelare i en sport dominerad av vita”. Det innebar att en icke-vit spelare kunde segra i en av golfens största turneringar, på en bana som hade en grundare, Clifford Roberts, som en gång beskrev banans policy med orden ”Så länge jag lever kommer spelare att vara vita och caddies svarta”.

 

En multikulturell identitet

I början beskrev media Tiger Woods som svart, men ganska snart klargjorde han att han ville understryka alla delar av sitt blandade ursprung. När han deltog i Oprah Winfreys program strax efter vinsten 1997 beskrev han sin identitet som ”Cablinasian”. Ordet blandade olika etniciteter och Tiger hävdade att han identifierade sig lika mycket med sin mors asiatiska arv som sin fars svarta. Detta kan låta som en föga relevant petitess, men i USA, där etnicitet och motsättningar mellan olika grupper diskuteras mer offentligt än i Sverige, fick Tiger Woods uttalande två ganska tydliga konsekvenser i den offentliga debatten.

 

Dels uppmärksammades vad som kallas ”mixade” eller multietniska personer i den offentliga debatten i en högre grad, då Tiger Woods själv sade sig tillhöra denna grupp. Ledaren för gruppen MultiEthnic Americans sade bland annat att Tiger Woods var en bra förespråkare för personer med mixad bakgrund. Dessutom ledde Tiger Woods uttalande till att det skapades ett lagförslag, som fick namnet ”the Tiger Woods bill”. Förslaget syftade till att ändra amerikanska enkäter, så att det bland rutorna bland olika etniciteter skulle finnas en ruta för ”multietniska” personer. En kompromiss nåddes genom att folk som svarade på enkäten tilläts fylla i flera rutor.

Qualified tutorial composing for fast paced college students. Trust your challenge to consultants, invest in study written documents, and help save precious time. Significant high quality assured essay papers.