Tips på bra antirasistiska böcker

Anne Franks dagbok, av Anne Frank

Den här dagboksbiografin är en av de absolut viktigaste verken för att påminna om förintelsen och den passar även som bok i utbildningssyfte. Det var efter att Anne Frank hört den holländska utbildningsministerns vädjan på radio om att invånarna skulle skriva dagbok och berätta om deras upplevelser i det tyskockuperade Holland som de första sidorna i denna omtalade bok skrevs. En bok som beskriver livet på flykt från en ofattbart grym och omänsklig vardag samtidigt som texten avslöjar en tonårings känslor och funderingar.

 

Katitzi, av Katarina Taikon

Det här är berättelsen om Katitzi som blir upphämtad av sin pappa från det barnhem hon bor på. Den lilla flickan gläds inte över att bli hämtad och behöva lämna kompisarna, men hon följer snällt med sin pappa i bilen mot lägret där familjen befinner sig. Hon kommer från en romsk familj eller som de kallades då ”zigenarfamilj” och de bor enkelt i slitna tält. Det här är den första boken i serien om Katarina Taikons liv.

 

Det här är inte mitt land, av Kristian Lundberg

Kristian Lundbergs bok är ett slags motstånd mot det samhälle han (vi) lever i. Boken berättar om Lundbergs resa runt i Sverige, det land han känner har svikit de allra svagaste. Stressade asylsökande tvingas trängas i förvar som inte går att likna annat än fängelser och samhällets psykiskt sjuka har ingen annanstans att sluta än på gatan. Det en gång så välfärdsomfamnande Sverige har blivit ett land där värdet på den enskilda människan och medborgaren inte längre hålls över ytan. Den en gång så briljerande solidariteten har tappat sin glöd. ”Det här är inte mitt land” är en bok för förändring, det räcker nu.

 

Rasism: en historisk översikt, av Georg M. Fredrickson

Begreppet rasism är egentligen inte glasklart, vad handlar det om? Hur kan vi finna svar på rasismens existens i historiska epoker och varför var det här i väst som rasismen blev vad den är idag? En präglad ideologi. I den här boken besvaras de här funderingar och mycket mer. Läsaren ges en historisk översikt av rasism där författaren utgår från sin tes om att rasismen ursprungligen kommer från katolska teologer i 1400-talets Spanien.

 

Jakten på svenskheten, av Qaisar Mahmood

På motorcykel tar sig Qaisar Mahmood genom hela Sverige för att leta efter den ”riktiga” svenskheten. Han besöker storstäder och småstäder, landsbyar och avfolkade samhällen men han finner ingenting som skiljer svenskar från andra av världens medborgare. Det märkliga är dock att även om Mahmood själv inte hittar en endaste likhet eller enad svenskhet hos alla de människor han möter under sin resa, så tycks svenskar oberoende på var de bor ha en klar och samstämmig bild av vad svenskheten är. Jakten på svenskheten är en bok om oss som svenskar och om vilka vi egentligen är.