Tips på bra antirasistiska filmer

Crash

Det som gör filmen Crash unik ur ett antirasistiskt perspektiv är att den inte bara tar upp fördomar och rasism mellan två etniska grupper, utan snarare skildrar problemen mellan flera grupper i Los Angeles. Vi får bland annat möta den ständigt irriterade polisen Ryan, spelad av Matt Dillon, som inte sällan tar ut sina aggressioner på svarta personer han möter i jobbet. Dessutom skildras persiske Fahrad, som tas för terrorist när han ska köpa ett handeldvapen på grund av sitt ursprung. Filmen går ifrån den klassiska och platta uppdelningen av goda vs. onda människor och visar verklighetstroget hur människor både kan utsättas för rasism och samtidigt själva agera fördomsfullt eller rasistiskt. Just denna realism och skildringen av människors benägenhet att kategorisera varandra, samt ett starkt slut som knyter ihop alla trådar, gör att filmen definitivt är värd den Oscar den vann 2006.

 

American History X

Om du är 80- eller 90-talist är chansen relativt stor att du fick se filmen American History X när du gick i skolan. Förutom att den innehåller en av filmhistoriens mest motbjudande scener, som innehåller en trottoarkant och en psykopatisk nazist, så är filmen även hyllad som en mångfacetterad beskrivning av den amerikanska vit-makt miljön. Den visar både på anledningar till att vissa yngre arga män söker sig till sådana grupper, samt hur destruktivt ett liv som kretsar kring hat mot en annan grupp kan vara. Det obehagliga och starka slutet visar dessutom hur våld skapar en ond cirkel som är svårt att bryta sig ut från.

 

Purpurfärgen

Purpurfärgen, från 1985, är både känd som en milstolpe bland filmer med övervägande svarta skådespelare, samt som Oprah Winfreys genombrott för allmänheten. Redan innan hon fick en roll i filmen var den ett hjärteprojekt för henne, till den grad att hon kontaktade producenterna för att få en roll i filmen. Hon har bland annat berättat att hon kunde relatera till filmens huvudpersoner, som är unga, svarta kvinnor som växer upp i USA:s söder. Huvudpersonen Celia blir gravid av sin far när hon är 14 år och tvingas kämpa både med hatiska män i familjen och en rasistisk omvärld. Filmen var regissören Steven Spielbergs första ”seriösa film”, efter att mest ha legat bakom storslagna kassasuccéer. Och Oprah Winfrey då? Hon blev Oscarsnominerad för sin roll som Sofia i filmen.

 

En oväntad vänskap

En nyare film som har slagit igenom och som innehåller bland annat ett antirasistiskt budskap är den franska filmen En oväntad vänskap. Filmen följer rullstolsbundna miljonären Philippe, som anställer assistenten Driss; en förortskille med ursprung från Senegal. I och med Driss får han en hjälpreda som är virrigare än vad han är van vid, men samtidigt en som har betydligt mycket mer humor och som är mer spontan. Vid första anblicken kan det verka som att filmen försöker skriva tittaren på näsan, omslaget föreställer två glada män tillsammans, en svart och en vit, i ett land som har haft mycket rasmotsättningar. Men genom att fokusera på två människor från olika samhällsgrupper som trots rasism och funkofobi hittar varandra blir filmen mer lättsam än predikande. Med suveräna dialoger, en stor dos värme och en briljant talang i skådespelaren Omar Sy, blev filmen med all rätta en av 2011:as storfilmer.