Uppmärksammade antirasism-kampanjer

Vi Gillar Olika

Kvällstidningen Aftonbladet presenterade den här antirasistiska kampanjen 2010, precis inför riksdagsvalet. Anledningen till att kampanjen lanserades precis vid denna tidpunkt var framför allt det nationalistiska partiet Sverigedemokraternas framtågande i riksdagen. Syftet med kampanjen är att väcka liv i främlingsfientlighet och rasistisk diskriminering. De som analyserat kampanjen har kommit fram till att själva frasen Vi Gillar Olika kan uppfattas på flera sätt, en del anser att den inte synkar med kampanjens budskap om att människor ska behandlas lika. Kampanjen spreds snabbt via nätet och facebooksidan för Vi Gillar Olika har idag över 500 000 följare.

 

Alla Olika Alla Lika

Den ideella ungdomsorganisationen Ungdom Mot Rasism (UMR) startade sin rörelse genom antirasistiska kampanjen ”Alla Olika Alla Lika” år 1994. Kampanjen drevs aktivt under ett års tid och var Europarådets svenska representation av den internationella kampanjen ”All Different All Equal” med syftet att verka mot främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och intolerans. I den svenska kampanjen slöt snabbt etablerade kändisar och inflytelserika personer upp och kampanjens reklamfilmer handlade främst om att det heroiska svenska bronslaget i VM -94 hade flera spelare med annat ursprung än det svenska. Än idag använder sig motståndsrörelsen UMR av slagordet ”Alla Olika Alla Lika” som en slags symbol för mångfald, antirasism och demokrati.

 

Linje 17 mot rasism

2013 var ett våldsamt år för Sverige och den antirasistiska kampen, där framför allt de omtalade nynazistiska aktiviteterna runt om i Kärrtorp, Stockholm skapade oroligheter. I och med de rasistiska händelserna som utspelade sig i Kärrtorpsområdet startades kampanjen ”Linje 17” mot rasism i slutet av året som en motreaktion på det grymma våldet och diskrimineringen. Den första offentliga manifestationen i kampanjens namn anordnades den 15 december på Kärrtorpsplan. Totalt kom omkring 500 manifestationsdeltagare, små som stora och från alla politiska block. I samband med den här första manifestationen attackerade en stor grupp nazister arrangemanget genom att kasta glasflaskor och knallskott in bland människorna som var på plats på Kärrtorpsplan. En liten grupp poliser sändes ut till platsen men hade ingen chans mot 30-talet nynazister. Däremot slöt folkansamlingen upp och motade upp de våldsamma sabotörerna in i skogen där de sedermera även kunde gripas. Efter att detta hänt spred sig nyheter om arrangemanget och attacken som en löpeld och uppmärksamheten var ett faktum. Den 22 december arrangerades en ny manifestation i samma tecken på Kärrtorps IP. Den här gången kom 20 000 människor för att delta i manifestationen, vilket i sig gör den till den största i den svenska antirasistiska historian. Under samma tid kring jul anordnades manifestationer med samma syfte runt om i Sverige.